Sunday 12 January 2014

Cheezy balls

Assalamualaikum semua..

Menu apa hari minggu macam ni... 
Kalau kehabisan idea nak masak apa untuk minum petang hari ni, jom la cuba buat cheezy balls ni. Crispy outside, cheezy inside...nyum nyum..!
Anak-anak mesti suka...

Terima kasih untuk sahabatku, Suria Majdi yang berkongsi link resepi ni dari Kak Chaq...Saya tengok macam sedap jer...tu yang saya try...lagipun memang nampak macam kena dengan citarasa anak-anak saya...apa lagi, projek bermula!

Resepi asal: Kak Chaq

BAHAN-BAHAN..

350 gm ubi kentang yg dilecek(yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar(kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye

CARA-CARA:
1..potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan. Gaul dlm serbuk roti.
2..pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.
3..golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.

 Kalau ada kawan-kawan yang belum tau, serbuk roti (bread crumb) ni senang jer buat. Koyakkan beberapa helai roti (roti apa pun boleh) dalam food processor, blend hingga mendapat tekstur yang dikehendaki. Masukkan dalam freezer beberapa jam. Dah siap! Senangkan?

 Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment