Tuesday 31 December 2013

BANANA CAKE sedap!!

Banana cake is not really our favourite. If I remember correctly, we never bought a banana cake when we we were in Malaysia, let alone to bake. But, somehow I have baked this cake several times since we arrived in Brisbane in the last 6 months....


The first time I tried this recipe, my husband liked it so much....he ate almost all of the cake!
From then on, I always made this simple cake every time we have some bananas leftover at home...since the kids love it too....

 Memang sedap kalau jadi peneman teh o panas untuk minum petang...
Nak cuba? Jom kita intai resepinya....

...

KEK PISANG
Sumber: Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :
150 gram mentega
200 gram tepung kek ( saya guna tepung naik sendiri)* 
1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 gram gula perang
3 biji telur
100 ml susu segar
1 cawan pisang, dilecekhalus
Beberapa titikesenpisang (saya tak letak)
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/3 cawan pisang yang didadubesar
1/4 cawan kacang gajus dicincang kasar


CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan baking paper, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
  3. Masukkan pisang lecek dan gauldengan spatula. Tambah coklat urai, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus
  4. Bakar selama 40-50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Sedia untuk dihidangkan.....  

I have also made banana cupcakes using the same recipe above except that I changed the cashew nuts with chocolate chips...yum!

    No comments:

    Post a Comment