Monday, 6 October 2014

Nasi air Kelantan

Bismillahirrahmanirrahim...
Lama sungguh tak update blog ni... lagi beberapa hari nak hantar confirmation document kepada readers. Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan Allah....

Semalam saya buat nasi air untuk sarapan pagi...macam tu lah menyambut hari raya kurban di sini...tidak lah semeriah di Malaysia tapi alhamdulillah jemputan rumah terbuka sahabat-sahabat sedikit sebanyak mengubat rindu pada keluarga di tanah air...

Jomlah kita intai resepi nasi air ni...asal menu ni dari Kelantan... resepi asal dari sahabat saya di Bsrisbane, Diyana Mahmud yang sekarang berada di Malaysia untuk data collection... tahniah yer Dee sebab dah keluar majalah aroma baru-baru ni :)
Resepi ini telah dicuba dan dikongsi oleh Kak Azlita yang memang terkenal sebagai food blogger yang handal di dapur....


Nasi Air
Sumber: Mama Dee

Bahan-bahan nasi (utk 2-3 orang)

1 cawan beras
4 cawan air rebusan tulang/daging
3 hiris halia*
2 ulas bawang butih*
sebatang serai *
garam
(bahan bertanda * perlu diketuk)
 
 
Cara penyediaan nasi
  1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk (air ini akan digunakan untuk menyediakan sup dan juga memasak nasi)
  2. Basuh beras sehingga bersih.
  3. Kemudian masukkan halia, bawang putih, serai yang telah diketuk/titik dan sedikit garam kedalam periuk yang berisi beras.
  4. Masukkan air rebusan tulang & daging kedalam periuk yang berisi beras tadi. Anggaran nisbah air dan beras adalah air perlu sekali ganda lebih banyak daripada sukatan air utk memasak nasi biasa.Masak nasi seperti biasa. (Nasi perlu sedikit lembik drp biasa).
 


Bahan-bahan sup

5 cawan air rebusan tulang
4 hiris halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
kayu manis
buah pelaga
sup bunjut
 
Cara penyediaan sup
  1. Tumis kayu manis, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. (Tips utk mendapatkan sup yg enak, saya memasukkan garam dan gula dalam tumisan bawang, goreng sehingga bawang bertukar warna perang gelap. Karamel drp gula hangus akan menjadikan sup lebih sedap).
  2. Masukkan air rebusan tulang/daging kedalam periuk.
  3. Masukkan bunjut sup.
  4. Masukkan garam secukup rasa.

Bahan-bahan aksesori

ikan bilis goreng
daging goreng (dipotong kiub kecil-kecil dan digoreng)
sayur kobis dihiris halus
daun sup
bawang goreng
sayur jeruk
lada sulah
daun sup
 
Selain bahan-bahan aksesori di atas, Kak Azlita juga menghidangkan nasi air dengan daging pa ka paw.... memang sedap daging ni... lebih kurang macam daging kunyit...
 
Daging Pa Ka Paw
Sumber: Azlita Masam Manis

1/2 kilo daging batang pinang ~ jika tak menggunakan daging batang pinang, anda boleh ambil daging dari daging yang telah di rebus tadi.
Hiris daging keci-kecil
Perapkan daging dengan garam dan kunyit dahulu

20 tangkai cili padi ~ di hiris jika tak suka pedas kurangkan
2 ulas bawang putih ~ di hiris
1 inc halia ~ di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan daging pa ka paw
Panaskan minyak
Masukkan daging yang telah diperap tadi
Masak hingga daging empuk dan garing
Masukkan cili padi, bawang putih dan halia
Kacau rata
Perasakan dengan garam dan gula
Bila dah mesra bolehlah diangkat


Cara Menghidang
Mula-mula kita sendukkan nasi lembik kita ke dalam mangkuk
Letakkan daging goreng kita tadi
Letakkan juga ikan bilis yang dah di goreng
Taburkan kobis
Taburkan juga daun sup dan daun bawang
Taburkan juga bawang goreng
Akhir sekali curahkan kuah..
Tambahkan lada sula jika suka...


No comments:

Post a Comment