Assalamualaikum dan selamat pagi!
Mudah-mudahan kita semua sentiasa berada dibawah limpahan rahmat Allah swt...
Di Brisbane sekarang jam 10.30 pagi tapi kedaan sebenar seolah-olah jam 12.30 tengahari di Malaysia.. Walaupun waktu Brisbane dan Malaysia hanya berbeza dua jam tetapi kalau mengikut kedaan sebenar (bagi pendapat saya) perbezaan waktu adalah empat jam...
Ingat lagi tak cerita pasal kek pandan chiffon dengan cheese leleh kat sini? Hujung minggu lepas saya buat lagi kek ni untuk dua orang sahabat di sini yang memang peminat tegar kek ni.. Saya buat lebih untuk anak-anak sekali. Tapi kali ini saya buat dalam bentuk cupcakes :)
Bukan main suka Aqiel dengan Aleesya makan. Berbaloi rasa penat lelah menyediakan cupcakes ni untuk mereka.
Jom kita recall resepi kek ni sekali lagi!
KEK CHIFFON PANDAN
Bahan A:
7 biji kuning telur75 g santan pekat
Perisa pandan (saya menggunakan pandan extrac yang pekat)
150 g gandum
1tsp baking powder
95g gula caster (saya hanya gunakan 50g gula caster)
1tsp garam
83 g minyak sayuran
Bahan B:
7 biji putih telur100 g gula caster (saya hanya guna 80gm gula)
1 tsp cream of tartar
Cara-cara:
1. Panaskan oven 160 degree celcius2. Campurkan kuning telur, santan pekat dan pandan extrac kedalam bekas.
3. Ayak tepung, baking powder dan garam.
4.Masukkan tepung dan gula kedalam bekas berisi kuning telur tadi.
5. Tambahkan minyak kedalam bekas. Kacau dengan gunakan whisker sehingga semua sebati dan gula hancur.
6. Dalam bekas berasingan, pukul putih telur dengan mixer sehingga bertanduk (Cara memukul telur putih adalah guna mixer kelajauan paling laju, Pukul telur putih dahulu sehingga berbuih, kemudian masukkan cream of tartar. Dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul putih telur sehingga kental. Cara hendak memastikan adakah adunan putih telur telah kental atau tidak, adalah dengan menterbalikkan bekas, jika adunan tidak jatuh maka putih telur telah kental)
7. Bahagikan secara kasar adunan putih telur tadi kepada 3 bahagian, masukkan satu persatu bahagian dalam adunan kuning telur. Gaul dengan menggunakan spatula atau sudip kayu. Kaedah menggaul putih telur kedalam adunan kuning telur adalah seperti melipat (fold) adunan terebut. Jangan overdo, dikhuatiri adunan akan kurang gebu.
8. Masukkan adunan kedalam loyang. Loyang terlebih dahulu dilapik baking paper atau disapu minyak.
9. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
10. Sesudah kek masak, terus terbalikkan loyang kek ke atas redai kek. Ini adalah untuk memastikan kek tidak turun.
11. Keluarkan kek daripada loyang dan sejukkan.
CHEESE LELEH
250 cream cheese
120 g unsalted butter (saya tak letak)
50 g heavy cream
120 g susu pekat manis
Parutan keju cheddar
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk pengadun.
2. Pukul dengan mixer sehingga sebati.
3. Cheese topping sedia untuk dilepa pada kek.
4. Tabur parutan keju cheddarsecukupnya.
No comments:
Post a Comment