Wednesday, 19 February 2014

SERI MUKA...seri ayu

Assalamualaikum..
Tak pernah lagi rasanya tempek entry pasal kuih tradisional kat sini.. 
Dulu masa sekolah rendah, mak buat kuih-muih tradisional ni jual kat pasar malam...macam-macam mak buat...pecal, laksa, rojak buah pun ada... ingat lagi...bila mak dah siap semua, tinggal la saya kat rumah jaga adik-adik sambil basuh periuk belanga yang saiz giant...maklumlah, berniaga kan, takkan buat sikit-skit, mestilah banyak...jadi periuk kuali nya pun mesti la besar jugak...
saya baru darjah 5 atau 6 masa tu...tapi boleh jer buat semua kerja...tapi tengok anak-anak zaman sekarang, herm nak masak nasi pun tak reti masa umur macam tu...ye la zaman dah berubah... 
Hai, panjang berjela pulak cerita kisah dulu-dulu...

Sebenarnya nak cerita pagi tadi kami sarapan kuih seri muka...jadi nak share resepi kt sini lah 


Sebelum datang Brisbane, saya memang beli je kuih-muih ni...senang...boleh dapat dua tiga jenis... pagi-pagi nak pergi kerja, singgah kejap kat tepi jalan tu beli kat kakak atau makcik yang jual... 
tapi bila di bumi asing ni, kena la buat sendiri kan...

Ok lah, pertama kali nak buat kuih seri muka ni, saya ambil resepi dari Mat Gebu....memang terliur tengok gambar seri muka en mat ni kan...

Ok, jom kita terus masuk dapur!

KUIH SERI MUKA

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
300 gram beras pulut (mat guna 350 gram)
200 ml santan cair (mat lebih kan 2 camca besar)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh garam

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
300 ml santan
3 biji telur (mat guna gred B)
4 helai daun pandan, potong kecil
180 gram gula pasir
4 camca teh tepung jagung
2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum
Beberapa titik pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam. Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan. Bancuh santan dengan garam dan kacau rata. Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan.
    (Saya spray loyang dengan canola oil spray, tak lapik dengan plastik apa pun..pastu terus tuang pulut...hehe malas sikit)
  2. Kukus selama 25 - 30 minit. Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat (mat guna penekan kek lapis yang mat masukkan dalam plastik bersih). Sambung kukus untuk 10 minit lagi.
  3. Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya. Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit.
  4. Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi. 
  5. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment