Sunday, 27 April 2014

Laksa Utara

Laksa utara ni memang menu yang PALING saya dan suami suka. Masak la bila-bila waktu pun memang kami tak akan menolak. Yang menariknya laksa utara ni adalah menu pertama yang saya belajar (selain dari masak nasi, air, goreng telur dan sambal tumis, haha!) dan rasanya menu ni adalah yang paling banyak pernah saya buat. Mungkin dan beratus atau beribu kali...ish ada ke beribu? Mungkin lah...


Untuk resepi laksa ni, yang menentukan sedap atau tidak adalah kuahnya. Biasanya kuah laksa ni sedap kalau sedikit pekat. Baru terasa ikannya tu. Pergghhhhh....dah terasa kat tekak masa menaip ni...

Resepi kuah laksa ni tiada rujukan dari mana-mana. Ia adalah resepi yang saya belajar dari mak dan juga diolah serba sedikit mengikut tekak kami suami isteri, hehe... bukan apa, kami suami isteri ni peminat tegar sardin (yang dalam tin)... Jadi, biasanya kuah laksa saya buat menggunakan ikan sardin dalam tin ni... Ingat lagi, sewaktu majlis perkahwinan kami tanggal 18 Mei 2008, mak buatkan lauk sardin khas untuk kami berdua..bayangkanlah kat atas meja makan pengantin tu ada menu sardin! Haha! Memang ada orang yang mengata tapi mak sedikitpun tak kisah, itu tanda kasih sayang mak pada anak dan menantunya...

Oklah, jom intai resepi laksa utara ni!

Bahan-bahan kuah laksa (3-4 orang makan):
3-4 ekor ikan kembung saiz besar (atau apa-apa ikan yang sesuai)
2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
segenggam daun kesom
2 sudu besar cili kisar (bergantung pada kepedasan yang anda suka)
sedikit belacan (optional)
2-3 keping asam keping
sedikit garam


Cara-cara penyediaan:
Rebus ikan sehingga masak. Asingkan isi dan tulan ikan. Kisar isi ikan dan belacan hingga halus. Saya biasanya akan tambahkan satu tin kecil sardin. Masukkan sardin bersama sosnya sekali dan kisar bersama ikan.
Masukkan isi ikan yang dikisar kedalam periuk. Tambah air ikut kepekatan yang dikehendaki.
Masukkan asam keping, cili kisar dan bunga kantan. Masak di atas api perlahan. Selalu kacau kuah untuk mengelakkan ia berketul. Masukkan garam mengikut kesesuaian. Bila kuah mendidih bolehla tutupkan api.

Bahan-bahan tambahan:
Laksa (direbus hingga lembut dan ditoskan)
Timun
Bawang besar
Daun salad
Cili besar (atau cili padi jika suka pedas)
Limau kasturi
Telur rebus

Cara hidangan:
Masukkan laksa ke dalam mangkuk.
Taburkan sedikit timun, bawang besar dan salad yang dipotong halus. Tambahkan sebiji atau separuh telur rebus. Tuang kuah laksa. Boleh juga dihidangkan bersama perahan air limau kasturi. 



Sedia untuk dibalun!






No comments:

Post a Comment